ECDT5024.jpg

Artisan Lofts

This renovation project's design inspiration stems from the client's desire for intervention with as few walls as possible while wanting a sense of enclosure without feeling confined. The scheme is thought of as pieces of habitable furniture in which two large boxes are inserted into the inherited volume and then carved away to create the necessary functional spaces. The overhead panels are lowered below the existing ceiling within the boxes to provide a sense of intimacy when occupying these spaces. Essential systems are designed to be fully integrated and are placed within the lowered ceiling spaces or cabinets that make up the boxes. All controls for the lighting and electrical systems, window shades, thermostats, and audio/visual components are collectively handled through a Crestron system that allows maximum energy efficiency and complete customization of the overall environments. All boxes, walls, ceilings, and cabinetry, are made of simple concrete formwork materials. The bathrooms' experience, which are tiled floors, walls, and ceilings with light blue mosaic glass tile, are thought of as walking into rooms of water.

category

location

 

sq ft

 

architect

contractor​

 

photos

Commercial

Scottsdale, Arizona

 

N/A

 

Mark Ryan Studio

180 Degrees Design + Build

 

James L. Christy

©2020 180 Degrees Design + Build